Bryggguide - Chemex
Vill du lära dig ett av världens bästa bryggsätt för kaffe? Chemex är både snyggt, enkelt och ger underbart gott kaffe!
År 1941 designade Peter Schlumbohm en kaffebryggare för pour-over i glas, Chemex. Än idag används samma design för att göra underbara koppar kaffe!
Chemex är kaffebryggaren som verkligen ger skäl för epitetet tidlöst. Den enkla designen i kombination med sin oslagbara funktion gör att den ändrats väldigt lite sedan den först såg dagens ljus år 1941.
Upphovsmannen, Peter Schlumbohm, var tysk uppfinnare som ofta kombinerade kemi, mekanik och ingenjörskap med design. Under hans tid i USA arbetade han mycket med att förbättra kylfunktionen hos kylskåp, vilket han ansåg vara den moderna tidens största framgång.
Hans största uppfinning blev dock kaffebryggaren Chemex, som redan 1958 utsågs till en av tidens bäst designade produkter av Institute of Technology vid Illinois Universitet och finns med i Museum of Modern Arts permanenta utställning i New York.
I filmen nedan kan du se hur man brygger kaffe i sin Chemex:
- Börja med att skölja ur filtret med varmt vatten.
- Tillsätt 45 g grovmalt kaffe till en 6 koppars Chemex.
- Fukta kaffet med ca 100ml varmt vatten. Vänta ca 30 sekunder. Smaken utvecklas bättre och du får ett jämnare resultat.
- Fyll därefter långsamt på resterande 650ml varmt vatten i en cirkulär rörelse. Stressa inte kaffet utan låt det rinna genom långsamt.
- Njut!